my blog

welcome to http://www.ierashahirah90.blogspot.com
hidup anda pasti ceria!

Wednesday, March 17, 2010

My Industrial Training

Sy menjalani latihan industri (LI) di Majlis Perbandaran Taiping (MPT). Latihan industri sy bermula 27 Julai 2009 hingga 25 Disember 2009. Sy plih MPT ni sbg tmpt LI sbb dkt dgn umah, pastu sy mmg tau jln nk pegi ke sna. Waktu nk buat pmhonan tu, takut gak..mne tau ditolak ke..tp last2 dpt gak, skali je mtk trus dpt..nsib baik la, sbb lect x bg mintak byk tmpat. Time praktikal ni mmg byk pnglaman la. Mse hri first nk msuk tu mmg nervous..yela, x knl sape2 kan..nk msuk ofis org lak tu..hri first g ayh yg anta..smpi2 kt stu jmpe sorang staf, so sy pun ikut la die..die bwk g kt admin..rupanya staf tu akauntan kt stu..dah smpi tu, sy kne tgu kat bhgian pntadbiran..dah ade sorg dah plajar prktikal yg tgu kat stu, lelaki..sy pn dok la kt stu, tgu pnylaras yg in-charge pasal praktikal.. pastu dtg lg sorang plajar, prmpuan..sy pn brknal2 knalan la ngn die..huhu..die dari PUO..then, da kul 8 smua student masuk blik msyuarat kne daftar dlu..mse tgah dgr tklimat tu, ade lg student yg bru smpi..tgk2, sy knal die..die kos SMD..so,ktorang pn jadi la kwn..nme die fiza..lpas dgr tklmat rgkas dri En. Zakaria, smua dibwa ke unit masing2.. sy dpt kt admin, tmpt dimana sy daftar tu..huhu..fiza plak kt aras bwh..pastu, sy diperkenalkan kt semua staf kt admin..then, sy kne dok kat kaunter,kre front ofis la.. mse hri ptama sy diajar wat Guarantee Letter (GL)..borang ni, kalau staf nk g hospital ke, klinik ke, kne dtg kt admin la..sy la yg tolong watkan.. first buat mmg slah la..pnah skali tu, staf tu dtg kt sy blik sbb sy slah wat..sy tlupa nk tukar no. ic die..biasela kan, budak baru..hehe..sy pun wat lain, pastu bru bagi kat die blik..hri ptma tu jugak, sy g mkn sorang je, sbb x jmpe fiza.. start hri kedua dn strusnya baru lah mkn ngn fiza..


Lpas dua minggu sy pegi kerja sndiri je, naik moto, ayah tak hantar dah..masa praktikal, mcm2 sy blaja..blaja guna mesin ftostat, mesin faks, mesin taip biasa, gna kompter pn dah btambah baik dn dpt rmai kwan jgk..yela, kn ramai student praktikal kat situ..huhu.. ble da tau gne mesin ftostat ape2 je nk ftostat guna kat ofis jela..hehe.. stiap hari keje sy lbih kurang sama je..wat GL, rekod surat, menaip, hantar surat..tp x sibuk sgt pun kt stu..bla time anta surat je, sy msti ajak fiza g ngn sy..sy call je dia, dia pn naik la..then, ktorang pegi anta surat sama2 dri tgkat 7 smpi aras bwh..best jugak jln2 nih..huhu..kdg2 tu pnat jgk sbb dlm masa shari tu dlm 2,3 kali anta surat.. spnjang praktikal, sy pnah jgk jd p.a. sbb ganti p.a YDP yg cuti.. keja p.a ni snang jugak sbnarnye..time gnti p.a keje sy just jwb call, trima surat, trima faks dan trima mesej dri org yg nk jmpa dgn bos..sy jgk pnah ikut pegi meeting..tp skali jela..meeting tu lama betul, 3 jam baru habis..pnat jugak la dok dlm tu,dah la sejuk, mngantuk pn ada gak..heheh..tugas sy dlm tu, rkam je..pastu x ada meeting dah, sbb meeting yg sy pegi ni yang dkat hujung tahun dah..


Ha, pasal buku log dan laporan pulak, sy sempat siapkan dlm masa yg ditetapkan.. saya mula buat buku log lepas tiga hari dah keja, sbb x tau nak mula dari mana..lpas dah wat dua minggu, saya hantar kat pegawai untuk ditandatangan..mula, sy slalu update buku log hari2, tp lama2 jd jarang pulak..lpas dua,tiga hari baru buat..huhu..tapi sy mmg x pnah miss hantar tiap2 dua mggu mcm yg ditetapkan pihak politeknik.. pegwai sy tu semak senang je, tndatngan je kt buku log ikut hari.. laporan bertaip pulak saya start buat bila dah tggal dua bulan lg nk habis praktikal.. masa tu semua mklumat dah ada, sy cuma buat jela, lgpun ada contoh drpd bkas student praktikal kat situ..semua gambar2, carta2, sy dah dapatkan dari staf kat situ.. pastu bila dah siap, semua laporan tu sy print kat ofis je..hehe.

.

Kat admin, sy baik ngn dua orang staf ni, kak zehan dgn kak ina.. kak zehan umo 27, kak ina plak 30, bleh dkatakan pling muda la kt admin tu..diorang pembantu tdbir kt situ, loyar buruk skit, tu yg best kwn dgn diorang..hehe..tiap2 pg msti akak2 ni ajak sy g mkn, sy pun ikut jela..sbb diorang kalau mkn, x mkan kt kntin, suka g mkn kt luar..kalau kluar je, mst balik lmbat sbb lpas mkn ade je tmpat nk pegi.. nk byar bil la, pegi pejabat pos la, so masuk lmbat la..org kt ofis pn pnat je menunggu..hehe.. kdg2 kalau x hntar surat ngn fiza, sy pegi ngn kak zehan je..kalau pegi ngn akak ni, blik lmbat gak, sbb die suka menyinggah dulu..heheh..lg sorang staf, kak aida… kak aida byk ajar sy pasal secretary, sbb die ni mrangkap p.a kpda s.u..kalau nk tnye pasal majlis sy suka tnya kat kak aida, sbb dia akn jwb btol2..kalau tny kat akak yg lg dua orang tu, x dpt jwpn la sy, sbb asyk jwb main2 je..huhu..ha, kak aida ajar sy pasal minit msyuarat, pasal sejarah majlis, psal organisasi, kak aida la yg jwb..


Masa sy praktikal, ada student yang baru masuk, ditempatkan kat pntadbrian..tp dah nak akhir tahun dah..ada dua orang student dari UUM.. sorang nama raihan, sorang lagi azee..dua2 ni sy pggil akak, sbb lg tua dri sy..masa akak dua orang ni masuk, sy yang prkenalkan diorang kat staf2 kat ofis.. sejak ada akak2 ni, keja sy kurang sikit, sbb diambil alih oleh mereka berdua..hehe.. rekod surat ke, wat GL ke, mnaip ke, hantar surat ke, semua akak2 ni yang wat.. sy duduk je kat ofis, settle kan pasal borang permhonan jwtan kosng..masa sy praktikal, majlis ada keluarkan borang jwtan kosong..sblum kak raihan dgn kak azee ada, sy yang buat smua..mula dari pngluaran borang, penyerahan borang, smpai lah rekod data, sy yang buat dengan kak ina dgn kak zehan.. lpas student praktikal ni dtg, diorng plak tolong wat pnyerahan sijil2 pmohon yg tak brjaya.. keja ni snang je..jd, sjak diorang ada, sy x byk buat kerja sgt, smpailah habis praktikal..heheh..masa hari last praktikal, sy pun tgkap gmbar dgn semua staf kat ofis..sorang2 sy ambil trmasuklah YDP skali..hehe..tp, masa hari last x buat majlis pun..yela, sy sorang je kan yang praktikal kat situ.. tp sy dapat cndrahati dri pihak majlis dan staf2 kat situ.. =)

Terima kasih!!

13 comments:

  1. can u borrow me the training report????
    pls reply me : pisces_girl_0226@hotmail.com
    i am student from pku

    ReplyDelete
  2. Leh sy wat rujukan report awk..
    sy dr POLy POLISAS??
    Nie email sy : liana91_aquarius@yahoo.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. Blh tak iqa nak gne report kak iera jd rujukan iqa? iqa dri poly PD..nie email iqa : ieqanurieqa@ymail.com

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum. Hye, sy dari Polisas. Student DSK :)
    sy nk pinjam final report k.eira boleh ? =,=

    ni email sy qillapinky@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam , boleh tak sy nak pinjm report awk ? sy dsk
      . mohon sangat .

      Email : farezarozain@yahoo.com

      Delete
  5. saya juga nak gnekan laporan akak sbgi rujukan, bleh?? sy cri senior yg lain xd..harap bleh tolong

    P.S : A.S.A.P

    email : nanas_93@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. salam , sy pelajar dsk . boleh tak sy nak wat final report awk sbgai rujukan ? mohon sangat .
    email : farezarozain@yahoo.com
    mohon awak boleh bantu saya . tq

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. salam kak ,boleh sent dekat email saya tak
    jiadablossom@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. salam sy juga pelajar dsk,,,boleh tolong emailkan contoh kt sy tak... nur_ainnabila@rocketmail.com ....tq :)

    ReplyDelete
  10. assalamualaiku kak, saya pelajar dari DSK POLISAS . boleh saya nak tengok final report akak sebagai rujukan saya? saya takde contoh, praktikal kt sni sorg2 pulak. kalau boleh sent email wanie96.zakiri@gmail.com . terimakasih.

    ReplyDelete